İmplant tedavisi, ağız içerisinde eksik diş varlığında, çene kemiği içerisine titanyum bir vida yerleştirilmesi işlemidir.
İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için canlı, sağlıklı, yükseklik ve genişlik olarak yeterli bir kemik dokusunun bulunması gerekir. Eğer ki kemik canlı ve sağlıklıyken yükseklik ve/veya genişlik olarak yetersiz bir kemik dokusu varsa ilgili alana öncesinde ek cerrahi işlemler yapılmalıdır.
İmplant yapılan bölgede birkaç gün, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen ağrıların görülmesi ve bölgede şişlik oluşması gayet normal bir durumdur.
işlemden sonra ilk 3 gün:
Tüm süreç boyunca ağız hijyenine maksimum özen gösterilmelidir.
İmplant tedavisinden sonra çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum vidaların çene kemiğiyle kaynaşması için bir süre beklenmelidir. Üst çene için bu süre ortalama 3-6 ay, alt çene içinse 2-3 aydır. Bu süre zarfının sonrasında ise yeni protezlerin yapımına başlanabilir.
Vakanın uygunluk durumuna göre hastalarımıza geçici protezler yapılabilmektedir.
Kemik gelişimini tamamlamış her bir bireyde (ortalama olarak 18 yaşından büyük bireyler) genel sağlık durumu el verdiği sürece implant tedavileri başarıyla uygulanabilir.
Rutin kontroller sırasında çekilen panoramik radyografiler bizlere 2 boyutta (yükseklik ve iki diş arası mesafe) fikir vermektedir ancak panoramik radyografilerde oluşan belirli magnifikasyonlar (çekim tekniğine bağlı görüntüde oluşan büyümeler) nedeniyle yapılan ölçümler her zaman kesin doğru sonuç vermemektedir.
Yeterli kemik dokunun bulunduğu ve az sayıda implant cerrahisi yapılacağı vakalarda panoramik radyografiler çoğunlukla yeterlidir. Ancak kemik miktarında şüphe duyulan ve fazla sayıda implant cerrahisi gerektiren vakalarda 3 boyutlu detaylı bir inceleme için hastalardan tomografi istenmektedir.
Çekilecek dişin kök uçlarında çok ciddi bir enfeksiyon yoksa, çekimden sonra implantın yerleştirilebileceği sağlıklı bir kemik dokusu kalıyorsa çekilen dişin boşluğuna aynı seansta implant tedavisi yapılabilir. Yerleştirilen implant ile kemik doku arasında fazla bir boşluk kaldığı durumlara kemik tozları ve membranlar kullanılabilir. Bu uygulama ile hastalarımıza yaklaşık 3-4 aylık bir süre kazandırılmaktadır. Vakanın uygun olmaması durumunda ise çekim boşluğunun iyileşmesi için yaklaşık 3-6 ay beklenmelidir.
Alt ve üst çenesinde hiç dişi bulunmayan hastalarımıza uygulanan bir tedavi çeşididir. Üst çene için ortalama 8, alt çene için ortalama 6 implant uygulaması gerekmektedir. Bu tedavinin başarısı için yapılan implantların 3 boyutta da birbirlerine paralel olması büyük önem taşımaktadır. İmplantların osteointegrasyon sürecinden (kemik ile kaynaşma süreci) sonrasında hastalarımıza estetik ve sabit kaplamalar/protezler yapılmaktadır.
Alt ve üst çenesinde hiç dişi bulunmayan ayrıca üst ve alt çene arka bölgelerde bulunan anatomik yapılara bağlı olarak implant cerrahisinin mümkün olmadığı durumlarda uygulanan özel açılamalarla yapılması gereken bir implant cerrahi tekniğidir. Üst ve alt çene için vakaya göre farklı açılarda 4,5 veya 6 implant yerleştirilmesiyle uygulanan ve cerrahi seansından hemen sonra hastaya geçici protezleri ile estetiği kazandırılan bir tedavidir.
Klinik ve radyolojik incelemeler (panoromik veya tomografi) sonucunda yeterli kemik kalınlığı bulunan durumlarda, punch adı verilen özel bir alet ile yumuşak dokunun sadece implantın uygulanacağı genişlikte bir parçası çıkartılır. Çıkarılan kısımdan implant cerrahisi uygulanır ve implantın üzeri diş eti iyileştirme vidasıyla kapatılır. Bu teknik sayesinde gereğinden fazla yumuşak doku kemik üzerinden sıyrılmaz ve işlem sonrasında dikişe ihtiyaç kalmaz. Böylelikle işlem sonrasında hastada oluşan konforsuz durum minimuma indirgenir.
Çoğunlukla kompleks implant cerrahisi vakalarında (full mouth implant tedavileri, al on 4-5-6 tedavileri gibi) oluşabilecek açılama hatalarını minimuma indirgemek için tomografilerden ve 3d painterlardan yararlanılarak yapılan hastanın çene kemiğine uygun özel olarak üretilen malzemelere cerrahi rehber denir. Tek diş eksikliklerinde dahi kullanılabilen cerrahi rehberler ile implant cerrahisinin süresi kısaltılmaya ve implantlar çene kemiği içerisinde ideale en yakın pozisyonda uygulanmaya çalışıır.
Üst çenesinde neredeyse hiç kemik bulunmayan ve diğer implant cerrahi tekniklerinin de uygulanamayacağı vakalarda genel ameliyathane şartları altında, özel olarak üretilmiş implantlar ile hastaların zigomatik kemiklerinden (elmacık kemikleri) destek alınarak yapılan çok özel bir implant cerrahisi yöntemidir.