top of page

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

cocuk-dis-hekimligi-pedodonti

Çocuklarda İlk Diş Hekimi Kontrolü Ne Zaman Olmalıdır?

Çocuklar için diş hekimi kontrolü ve ağız bakımının başlaması ilk süt dişinin ağız içerisinde görülmesiyle başlamalıdır ki bu da yaklaşık doğumdan sonraki 6. aya denk gelmektedir. Çıkan ilk süt dişlerini her beslenmeden sonra temiz ve nemli bir bezle silmek başlangıç bakımı için yeterli olacaktır. 1.5-2 yaşa doğru ağız içerisinde süt dişlerinin sayısının artmasıyla beraber çocuklar mutlaka düzenli klinik kontrollere getirilmelidir. Erken yaşta başlayan kontrollerin bir avantajı ise çocukta olası bir diş hekimi korkusunun başlamadan önlenmesi olacaktır.

 

Çocuk Diş Hekimliği-Pedodonti Neden Gereklidir?

Çocuklarda bulunan süt dişleri gerek anatomik olarak gerek belirli tedavi protokollerince daimi dişlerden farklılık gösterir. Ayrıca belirli yaş gruplarındaki çocuklar ve gençler birbirinden farklı iletişim modelleriyle tedaviye cevap verir. Bunlardan kaynaklı olarak bir klinik içerisinde çocuk dişlerinde ve tedavilerinde tecrübeli bir hekimin olması büyük önem taşır.

 

Süt Dişleri Ne İçin Önemlidir?

Süt dişleri, altlarından daimi dişler gelene kadar çocukların beslenmesinde, konuşmasında, özgüveninde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca süt dişleri yerlerine gelecek daimi dişlere de rehberlik yapmaktadır. Süt dişlerinin köklerinde oluşabilecek bir enfeksiyon altından gelen daimi dişi de etkileyecektir.

 

Süt Dişi Çekimleri

Genel olarak diş çekimi hasta ve hekim arasında üst düzey kooperasyon gereken bir dental tedavi yöntemidir, bu yüzden süt dişlerinin çekimi deneyimli bir pedodontist veya ağız, diş ve çene cerrahı tarafından yapılmalıdır.

 

Mta-Biodentin Nedir?

Mta ve biodentin güncel diş hekimliği literatüründe dişin canlı dokusuyla en uyumlu ve en başarılı materyallerdir. Çocuk diş hekimliğinde süt ve genç daimi dişlerin canlı dokusunu ilgilendiren tedavilerde (amputasyon tedavisi, daimi dişlerin kök uçlarının kapatılması tedavisi, rejenerasyon tedavisi gibi) sıklıkla kullanılmaktadır ve yüksek başarı oranları elde edilmektedir.

Flor Jeller Zararlı Mıdır?

Flor diş minesinin yapısında bulunan ve dışarıdan da minenin yapısına katılabilen bir mineraldir. Uzman bir hekim gözetiminde uygun dozlarda uygulanan flor tedavisi dişlerin çürümesini geciktirir ve diş minesinin kendisini onarmasına yardımcı olur.

 

Flor Jeller Kaç Ayda Bir Uygulanmalıdır?

Flor jeller çocuğun çürük riskine bağlı olarak 3 ay, 4 ay veya 6 aylık süreçlerde düzenli olarak uygulanmalıdır.

 

Flor Jeller Kaç Yaşında Uygulanabilir?

Flor jeller 3 yaşında uygulanmaya başlayıp 15 yaşına kadar ihtiyacı olan tüm çocuklara uygulanabilir.

bottom of page