Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal Tedavisi Nedir/Niye Önemlidir?
Diş çürüklerinin dişin canlı dokusuyla temasa geçmesi sonucu bölgede bir enflamasyon-enfeksiyon oluşur ve bu durum ilerlerse dişlerde canlılık kaybına yol açabilir. Kök kanal tedavisi bu tarz dişlerdeki hasarlı veya cansız sinir dokusunun çıkarılıp, ortamın uygun solüsyonlarla dezenfekte edilip, biyouyumlu materyaller ile doldurulması işlemidir.
Kök Kanal Tedavisi Ne İçin Önemlidir?
Doğru endikasyonla uygun şartlarda yapılmış başarılı bir kök kanal tedavisi, hastanın uygun bakımıyla birlikte, ilgili dişin uzun yıllar ağız içerisinde kalmasını ve yapılacak protetik işlemlere yardımcı olmasını sağlayacaktır.
Kök Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?
Kök kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için hastalar işlem sırasında herhangi bir ağrı duymazlar. Tedavinin tamamlanmasından sonra ise oluşan ağrı genellikle basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek düzeyde olmaktadır.
Kök Kanal Tedavisinde Antibiyotik Kullanmalı mıyım?
Diş hekimliğinde antibiyotik kullanım kararı hastanın klinik muayenesi sonucunda karar verilir ve genellikle hastanın sistemik durumuyla ilgilidir (örneğin hastanın ateşinin olup olmaması veya immün sistemini zayıflatıcı herhangi bir hastalığının bulunup bulunmaması gibi…). Kök kanal tedavisi yapılacak çoğu durum için antibiyotik kullanımı gerekmez.
Şişlik Varken Kök Kanal Tedavisi Yaptırabilir miyim?
Burada ele alınması gereken asıl konular şişliğin konumu (ağız içi-ağız dışı), büyüklüğü, kıvamı, drene olabilitesi ve hastaya olan sistemik etkileridir. Şişliğin sebebi dişteki cansız sinir dokusudur ve tam bir tedavi için cansızlaşmış tüm dokuların ortadan kaldırılması gerekir. Eğer enfeksiyona bağlı şişlik ağız dışından belli olacak derecede ise ve/veya sert ise ve/veya hastanın sistemik durumunu etkilemişse hastaya uygun antibiyotiğin başlanması doğru bir tedavi başlangıcı olacaktır.
Retreatment (Kanal Tedavisinin Yenilenmesi) Nedir?
Retreatment, önceden kanal tedavisi uygulanmış ancak; kök ucuna ulaşılamamış, kök ucunda enfeksiyon başlamış veya önceki enfeksiyonu devam eden dişlere uygulanabilen bir tedavidir. Önceki kanal dolgusu çıkartılarak gerekli malzemelerle kök ucuna ve/veya enfekte olan bölgeye ulaşımı hedefler.
Retreatment Başarılı Bir Tedavi Çeşidi midir?
Kök kanal tedavisinde başarının asıl sırrı uygun materyallerle kök ucuna ulaşımdan geçmektedir. Retreatmenttaki asıl başarı da aynı prensibe dayanmaktadır ancak önceki tedavide uygulanan tedavi yolları ve kullanılan materyallerden kaynaklı olarak her durumda kök ucuna ulaşım tam anlamıyla gerçekleşmeyebilir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen literatürde retreatment tedavisinin başarı oranı %70-80 civarındadır.
Kök Ucu Cerrahisi (Apikal Rezeksiyon) Neden Uygulanır - Hangi Dişlere Uygulanır?
Kök kanal sisteminde kökün apikal 1/3’lüsünde (kökün en uç kısmı) çok miktarda yan kanallar bulunabilir ve bu yan kanalların doldurulması her tedavide mümkün olmayabilir. Bundan kaynaklı yapılan başarılı bir kanal tedavisine rağmen dişler semptomatik olabilir. Radyografik olarak başarılı bir kök kanal tedavisi olan, apikal 1/3’ü hariç çevre kemik dokusu sağlıklı olan ve ulaşılabilir bir bölgede olan semptomatik bu dişlerin kök uçları cerrahi bir işlemle kesilip çıkarılır ve açığa çıkan kök ucu uygun biyomateryaller ile kapatılır.