top of page

Dijital Diş Hekimliği

dijital-dis-hekimligi

Dijital Diş Hekimliği Nedir?

Dijital diş hekimliği, 3 boyutlu tarayıcı ve yazıcı sistemlerinin (CAD/CAM) kullanıldığı teknoloji sistemidir.

 

Dijital Diş Hekimliği Daha Çok Hangi Branşlarda Kullanılır?

Dijital diş hekimliği özellikle protetik restorasyon yapımında ve cerrahi tedavinin planlanmasında kullanılır.

 

Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları Nelerdir?

Dijital diş hekimliğinin avantajları:

  • 3 boyutlu tarama sistemleri ile kusursuza yakın uyumun sağlanmasını,

  • Laboratuvar süresinin elimine edilerek aynı iş gününde yeni protezlerin teslim edilebilmesini,

  • Laboratuvar aşamasında oluşabilecek hataların elimine edilmesini

  • Yapılacak cerrahi işlemlerde hataların minimuma indirilmesini sağlar.

 

Dijital Ölçü Nedir?

Dijital ölçü, ağız içerisinde hareket ettirilebilen fiberoptik bir kamera sayesinde ağız içerisinin, yumuşak dokuların ve dişlerin saniyede binlerce görüntüsünün alınması ve fiberoptik kamera sisteminin bağlı olduğu cihazdaki yazılım üzerinden bu görüntülerin 3 boyutlu bir yapıya çevrilmesi işlemidir.

Avantajları:

  • Geleneksel yöntemlerde kullanılan ölçü maddelerinde görülen boyutsal değişimin önüne geçer.

  • Alçı model eldesinde oluşabilecek laboratuvar hatalarını engeller.

  • Hasta açısından konfor sağlar.

  • Hasta ve hekime zaman kazandırır.

 

 

Dijital Tasarım Nedir?

Dijital tasarım, alınan dijital ölçünün yazılım aracılığıyla 3 boyuta çevrilmesinin ardından 3 boyutlu modelle bilgisayarda boyut, şekil ve renk olarak hazırlanmasıdır.

Avantajları:

  • Program üzerinde hastanın kapanışına en uygun şekilde kaplamalar üretilir.

  • Hekimin kaplamayı uyumlandırmak için geçirdiği zamanı azaltır.

  • Hastanın gelmesi gereken prova seanslarını azaltır.

  • Hekimin ve hastanın estetik zevkine göre kaplamalar üretilebilir.

 

Dijital Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?

Diş hekimliğinde teşhis, uygulanacak tedavinin başarısı için çok büyük önem arz eder. Teşhiste, yapılan klinik muayene kadar yapılan radyografik muayene de elzemdir.

Geleneksel radyografik muayene yöntemleri (periapikal filmler, panoramik görüntüler) teşhis için her zaman yeterli bilgiyi vermezler. Bu tarz durumlarda dijital görüntüleme yöntemleri devreye girerler.

Diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan dijital görüntüleme yöntemleri:

  • 1) 3 Boyutlu Dental Tomografiler: Tomografi, düşük radyasyon düzeyleri ile yumuşak dokuları, çene kemiklerini ve içindeki yapıları gerçeğe en yakın şekilde incelenmesini sağlayan 3 boyutlu görüntüleme sistemidir.

  • 2) Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme: Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), vücuttaki organ ve dokuların ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alan ve radyo dalgalarının kullanıldığı bir tekniktir. MR’ı makinelerinin çoğu büyük, tüp şeklindeki mıknatıslardır. Bir MR makinesinin içine girdiğinizde, manyetik alan geçici olarak vücudunuzdaki hidrojen atomlarını yeniden düzenler. MR sıklıkla hastalıkları teşhis etmek veya tedaviye verilen yanıtı takip etmek için kullanılır. Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR’larda radyasyon kullanmaz. Diş hekimliğinde çoğunlukla eklem hastalıklarının teşhis ve tedavisi için kullanılır.

  • 3) Ultrasonografik Görüntüleme (Ultrason): Ses dalgalarının teknoloji ve tıp alanlarında pek çok kullanım alanı mevcuttur. Bunlardan biri olan ultrasonografi, bir tıbbi görüntüleme yöntemi olup ses dalgaları yardımıyla vücudun iç kısmında yer alan doku ve organların genel hatlarıyla görülebilmesini sağlar. Bu uygulama ile insan kulağının algılayabileceğinden çok daha yüksek bir frekansa sahip ses dalgaları vücuda verilerek geri dönüş süreleri hesaplanarak incelenen bölgeye ait bir görüntü çıkartılır. Diş hekimliğinde daha çok tükürük bezi hastalıklarının tanı ve tedavisi için kullanılmaktadır.

bottom of page