top of page

Diş Eti Sağlığı Bilimi (Periodontoloji)

diseti-sagligi-bilimi-periodontoloji

Diş Eti Sağlığı Niçin Önemlidir?

Genel olarak dişi çevreleyen yumuşak dokuların bütününe dişeti ismi verilir. Diş eti dişlere birçok lifle bağlıdır ve dişlere destek olur. Diş etlerinin sağlığını kaybettiği durumlarda sırasıyla; yumuşak doku kayıpları, kemik kayıpları ve diş kayıplarına varan bir süreç görülebilir.


Diş Etlerim Sağlıklı mı? Diş Etlerinin Sağlığını Kaybettiğini Nasıl Anlarız?

Diş etleri sağlığını kaybetmeye başlayınca bizlere birçok ipucu verir. Bunlar:

  • Diş etlerinde şişlik

  • Diş etlerinde renk değişikliği

  • Diş etlerinde ve dişlerde hassasiyet

  • Fırçalama sırasında diş etlerinin kanaması

  • Ağız kokusu

  • Diş eti çekilmeleri

  • Diş taşı birikimi gibi birçok örnek verebiliriz.

 

Diş Taşlarını Temizletmek Zararlı mıdır?

Diş taşları dişlerin üzerindeki besin artıkları ve mikroorganizmaların zamanla mineralleşmesi ile oluşan sağlıksız sert yapılardır. Rutin diş hekimi kontrollerinde diş taşlarınızı temizletmek dişleriniz ve diş etleriniz için kesinlikle sağlıklı bir tedavi yöntemidir.

Aşırı diş taşı birikimi bulunan hastalarda diş taşlarının temizlenmesinden sonra diş eti çekilmelerinin belirginleşmesi, dişler arasında siyah üçgensel alanların oluşması ve dişlerde bir miktar mobilite (diş hareketliliği) görülmesi tedavi sürecinden sonra görülen doğal durumlara örnektir.

 

Diş Eti Çekilmesinin Zararları Nedir?

Diş eti çekilmesi sonucu kök yüzeyleri açığa çıkarak dişlerde hassasiyete sebep olur ve estetik olmayan bir görüntüye yol açarlar. İlerlemiş olgularda diş destek yapılarının azalmasına bağlı olarak dişlerde mobilite (hareketlilik) ve diş kayıpları görülebilmektedir.

 

Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Var mıdır?

Diş eti çekilmelerinde tedavi yöntemini çekilmenin boyutu ve diş çevresinde kalan dokunun miktarı ve sağlığı belirler. Vakanın uygunluğu durumunda açığa çıkan yüzeyler flep cerrahileriyle ve/veya yumuşak doku greftleme yöntemleriyle başarılı bir şekilde onarılabilir.

 

Küretaj Nedir?

İlerlemiş ve tedavi edilmemiş diş eti iltihapları sonucunda dişi çevreleyen yumuşak doku ile diş arasında patolojik, sağlıksız boşluklar oluşur ve bu boşluklar besin artığı ve mikroorganizma biriktirmeye oldukça elverişlidir. Mikroorganizma ve besin birikimiyle yumuşak doku iltihabı iyice artar ve hastanın kendi başına temizleyemeyeceği bir hal alır. Bu tarz durumlarda özel el aletleri ile lokal anestezi altında iltihaplı yumuşak doku ve diş sert dokusu üzerindeki nekrotik yapılar temizlenir. Yapılan bu işleme küretaj adı verilmektedir.

Küretaj tedavisi uygulanan hastalarda diş eti çekilmelerinin belirginleşmesi, dişler arasında siyah üçgensel alanların oluşması ve dişlerde bir miktar mobilite (diş hareketliliği) görülmesi tedavi sürecinden sonra görülen doğal durumlara örnektir.

 

Flep Operasyonu Nedir?

Küretaj tedavisinin yetersiz kaldığı, yoğun diş eti iltihabının tüm çenede yaygın olduğu ve kemik kayıplarının başladığı durumlarda diş eti dokusu kontrollü bir şekilde belirli bir ölçüde kemikten sıyrılır ve özel aletlerle tüm iltihaplı-nekrotik yumuşak ve sert dokular temizlenir. Yapılan bu işleme flep operasyonu denir.

Flep operasyonu uygulanan hastalarda diş eti çekilmelerinin belirginleşmesi, dişler arasında siyah üçgensel alanların oluşması ve dişlerde bir miktar mobilite (diş hareketliliği) görülmesi tedavi sürecinden sonra görülen doğal durumlara örnektir.


Diş Eti Renklenmeleri

Diş eti renklenmesi genellikle esmer bireylerde ve yoğun sigara içen bireylerde oluşmaktadır. Ön bölgelerde oluşan bu renklenmeler estetik olmayan bir görüntüye sebep verebilir. Oluşan bu renklenmeler bistüri cerrahisi veya lazer tedavisi ile önemli ölçüde ortadan kaldırabilir. Hastanın genetiğine ve alışkanlıklarına bağlı olarak renklenmeler tedavi sonrasında tekrarlayabilir.

Bunun haricindeki dişeti renklenmeleri birçok farklı sebepten dolayı oluşabilmektedir ve doğru bir teşhis için detaylı bir anamnez ve klinik muayene gerektirmektedir.

 

Gummy Smile Tedavisi

Gülerken Diş Etlerim Çok Fazla Görünüyor, Tedavisi Var mıdır?

Dudak hareketleri sırasında diş eti görünürlüğünün fazla olmasına ‘gummy smile’ adı verilir. Basamaklı bir tedavi süreci vardır:

  • 1) Diş etlerinin bir kısmının kesilip düzeltilmesi (gingivektomi-gingivoplasti)

  • 2) Elde edilen sonuç yetersiz gelirse, geri dönüşümlü ve kalıcı iki tedavi alternatifi bulunur.

   ↳ a) Geri dönüşümlü tedavi dudak kaslarına botox uygulamasıyla yapılır.

   ↳ b) Kalıcı tedavi dudak yumuşak dokularına cerrahi müdahale gerektirir.

  • 3) İlk iki basamakta elde edilen sonuç yetersiz gelirse ileri cerrahi yöntemlere başvurulur.

bottom of page