top of page

Estetik Diş Hekimliği ve Gülüş Dizaynı

estetik-dis-hekimligi-ve-gulus-dizayni

1) Porselen Laminate Veneer

Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Nedir?

Laminate veneer, diş minesinden hiç aşındırma yapılmadan veya 0.7 mm’ yi geçmeyecek şekilde aşındırma yapılarak uygulanan, adeziv bonding yöntemi kullanılan çok estetik bir tedavi biçimidir.

 

Laminate Veneerlerin Avantajları Nedir?

  • 1) Diş minesinden ya hiç aşındırılma yapılmaz ya da 0.7 mm’ yi geçmeyecek düzeyde aşındırma yapılır.

  • 2) Doğala en yakın estetik sağlanır.

  • 3) Dişlere hastanın isteği doğrultusunda renk, şekil ve form verilebilir

  • 4) Dişler arasındaki boşlukları (diastema) estetik bir biçimde kapatır.

  • 5) Minimal düzey çapraşıklığı olan hastalar için ortodontik tedaviye bir alternatif oluşturur.

  • 6) Kırılmış ve aşınmış dişler estetik bir biçimde restore edilir.

  • 7) Çay, kahve, sigara gibi renklendirici ürünlerden minimum etkilenirler.

  • 8) Aşınmaya karşı maksimum direnç gösterirler.

 

Laminate Veneerler Hastalara Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Laminate veneer porselenler hastanın kapanış ilişkisinin müsaade ettiği her durumda (aşırı derin bir kapanış veya alt çenenin aşırı önde olması gibi durumlarda uygulanamaz), hastanın işlem yapılacak dişlerinde aşırı madde kaybı olmadığı durumlarda ve hastanın tırnak yeme-kalem ısırma gibi dişlere zarar veren kötü alışkanlıkları olmadığı her durumda uygulanabilmektedir.

 

Laminate Veneer Kaplamaların Tedavi Süreci Nasıldır?

İlk muayene randevusunda hastanın alt-üst çene ölçüleri alınarak modeller hazırlanır. Hazırlanan bu modeller üzerinde kapanış incelenir ve nihai tedavi sonucuna yönelik bir çalışma yapılır. Yapılan çalışma neticesinde hastanın sonraki randevusunda gerekli ise dişler üzerinden minimal aşındırma yapılır ve dijital veya geleneksel ölçü yöntemleriyle hastanın daimi ölçüsü alınır. Alınan daimi ölçü neticesinde hastanın laminate veneer porselenleri hazırlanır. Toplam tedavi süresi ortalama 7-10 gün içerisinde 3-4 seansta tamamlanır.

 

Laminate Veneer Tedavisinden Sonra Ne Gibi Yasaklarım Olacak?

Yapılan laminate veneerleri uzun yıllar kullanabilmeniz için ön dişlerinize aşırı kuvvet yönlendirecek hareketlerden (örneğin kabuklu yemişleri ön dişleriniz ile açmak) kaçınmanızı şiddetle önermekteyiz.

 

2) Gülüş Dizaynı

Bizce her insanın sahip olabileceği en kişisel ve özel mücevheri gülüşleridir. Dişlerinden ve gülümsemesinden rahatsız olan her insan sosyal hayatında birçok sıkıntıyla karşılaşmaktadır. İşte bu noktada biz profesyonel diş hekimlerine düşen görev ise hastalara ağız sağlıklarını iade etmek kadar hastaların psikolojik sağlıklarını da onlara iade etmektir.

Dişlerinin şeklinden, renginden, boyutundan rahatsız olan hastalara, çeşitli tedavi seçenekleri ile onların istediği ve yüz estetiklerine uygun şekil, renk ve boyuttaki dişlerin hazırlanmasına gülüş dizaynı denilmektedir.

Gülümsemek sadece üst ön dişlerle yapılan bir eylem değildir, ağız içerisindeki tüm dişler, dudaklar ve dil gülümsemenin bir bütününü oluşturur. Bu noktada gülüş dizaynı için hangi dişlerin tedavi edileceği ve hangi tedavi yolunun seçileceği büyük önem taşımaktadır. Bu konudaki en doğru kararı hekiminiz ile yapacağınız görüşmeler sonrasında verebilirsiniz.

 

3) Adeziv Bonding Yöntemi

Son yıllarda estetik bölgede yapılan çalışmalarda, dişlere çoğunlukla mekanik az miktarda kimyasal yolla tutunan geleneksel yapıştırıcı simanların kullanımından uzaklaşılmaya başlanmıştır. Bunun sebebi kullanılan bu simanların özel dizaynlarda hazırlanan estetik restorasyonlarda yeterli tutuculuğa sahip olmaması ve estetik olarak dişlerle olan renk uyumsuzluğudur. Adeziv bonding yöntemi ile bu sorunlar aşılmaya başlanmıştır.

Adeziv bonding yöntemi farklı uygulama protokolü ile uygulanabilen, dişlere büyük oranda kimyasal yolla tutunan, diş renkleri ile uyumlu en modern yapıştırma yöntemidir. Dişler üzerinde çok ince bir tabaka ile ekstra bir kalınlık oluşturmadan yapıştırma görevini sağlayan adeziv bonding yöntemi dişi dişe, dişi porselene, dişi estetik beyaz dolgulara (kompozitlere), porseleni zirkonyuma, porseleni metale bağlayabilmektedir.

 

4) Zirkonyum Porselenler

Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemidir. Metal içermezler. Zirkonyum, özel fırınlarda oksijenle birleştirilerek zirkonya seramiğine dönüştürülür ve diş kaplama malzemesi olarak kullanılır. Zirkonyum metali hem beyaz renkli hem de ışık geçirgenliği ile diş dokusuna en yakın materyal olması nedeniyle doğal protezler elde etmemizi sağlar ve kuvvet dayanımlarının ve biyouyumluluklarının fazla olması gibi avantajlarından dolayı son yıllarda estetik diş hekimliği açısından kaplamalarda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. 

 

5) Inley-Onley-Overlay Tedavileri

İnley-onley-overlay tedavileri dişlerde çürüğe, kırığa veya aşınmaya bağlı madde kaybı olduğu vakalarda dolgu ve kaplama (kron) tedavisine alternatif bir tedavi yöntemidir.

Dişlerdeki madde kaybının boyutu ve lokalizasyouna göre inley-onley-overlay tedavisinden ilgili olan seçilir ve genellikle porselenlerden ilgili dişe özel olarak üretilen restorayonlar adeziv bonding yöntemi ile dişlere bağlanır.

İnley-onley-overlay tedavilerinin en büyük avantajları;

  • Yüksek dayanıklılık ve aşınma direnci

  • Yüksek estetik sonuç

  • Yüksek oranda dişlere bağlanma

  • Diş sağlam dokusunun minimum aşındırılmasıdır.

6) Estetik Dolgular (Kompozit Restorasyonlar)

Estetik dolgular başka bir deyişle kompozit dolgular yaklaşık son 30 yıldır diş hekimliği pratiğinde bulunan ve gün geçtikçe gelişen dolgu materyalleridir.

Günümüzde kullanılan kompozit dolgular dişlerle mekanik olarak son derece benzer dayanımlar gösteren, estetik olarak dişlere kusursuza yakın uyum sağlayan, adeziv bonding yöntemiyle dişlere sıkıca bağlanan ve hekim tarafından tek seansta uygulanabilen materyallerdir.

Kompozit dolgular günümüzde:

  • Arka ve ön dişlerin çürüğe bağlı madde kayıplarının tamirinde

  • Arka ve ön dişlerin kırığa bağlı madde kayıplarının tamirinde

  • Dişler arasındaki boşlukların (diastema) kapatılmasında

  • Ön bölgede kompozit laminate veneer yapımında

  • Geçici kaplama yapımında

  • Travmaya uğramış dişlerin birbirine sabitlenmesinde (splint)

  • Kırılan porselen kaplamaların tamirinde

Ve bunlar gibi birçok tedavi çeşidinde aktif bir şekilde ve başarıyla kullanılmaktadır.

bottom of page